Mijn stijl

Elke fotograaf heeft zo zijn of haar eigen stijl. Mijn stijl kun je natuurlijk in mijn portfolio ook terugzien, maar laat me je er ook wat over vertellen.

Zonder flits

Ik fotografeer altijd zonder flits. Als je net geboren bent en voor het eerst je oogjes opent, dan is het fijn wanneer er niet meteen een felle flits afgaat. Het is ook minder indringend en makkelijker voor ouders om compleet te vergeten dat ik erbij ben, wat mooiere reportages oplevert.

Mijn apparatuur is erg lichtgevoelig. Ik kan met weinig licht nog steeds fotograferen. Dat is fijn, want schemering heeft een positief effect op weeën. Het zoogdier de mens, bevalt het vaakst in de nacht. Ik vind het belangrijk dat er bij een bevalling niet meer licht is dan de zwangere fijn vindt. Om dan nog steeds niet te hoeven flitsen, heb ik geïnvesteerd in hele lichtgevoelige apparatuur.

Lukk Geboorteofotgrafie - mijn stijlISO

Als allerlaatste redmiddel, schroef ik mijn ISO waarden omhoog. Voor de fotografie-leken die meelezen: dat betekent dat je minder licht nodig hebt, maar dat foto’s er ook “korrelig” van worden. Als voorbeeld daarvan, de foto hierboven Dat lijkt een prachtige foto. Is het ook hoor, ik vind het een mooie foto. Maar als je erop klikt, zie je een ver ingezoomd detail van de foto en dan zie je goed wat ik bedoel met korrelig. Is dat erg? Ik vind van niet, ik vind het belangrijker een moment te vangen. Het verhaal te vertellen.

Het verhaal

Dat is ook een belangrijk kenmerk van mijn stijl: ik vertel het verhaal. Hoe het ook verloopt. Thuis, ziekenhuis, makkelijk, moeilijk, ik vertel het verhaal. Daarom fotografeer ik ook details. Die ene kruik die je partner urenlang tegen je onderrug aanhield, omdat het jou zo hielp. Handen die elkaar vasthouden. Emoties. Alles leg ik vast. Natuurlijk fotografeer ik niks waarvan we hebben afgesproken dat ik het niet fotografeer. Maar daarbuiten is mijn motto “een foto weggooien kan altijd nog, alsnog maken is moeilijker”.

Lukk Geboortefotografie, details

Naast de details, maak ik ook graag foto’s van het geheel. De hele situatie. Zoals in dit voorbeeld: vanaf een afstandje een blik in de badkamer waar het bevalbad stond:

Lukk Geboortefotografie, overzichtsfoto

Kleur

Toen ik net begon als geboortefotograaf, werkte ik veel met zwart-wit. En nog steeds zet ik foto’s om naar zwart-wit. Meestal is mijn motivatie dat ik dat mooi vind voor die foto. Omdat een onbelangrijk detail met veel kleur anders de aandacht zou trekken, bijvoorbeeld. Of omdat het iets toevoegt, elegantie, drama, sereniteit. En soms ook, omdat het iets juist minder dramatisch maakt. Omdat bloed dan minder opvalt, bijvoorbeeld. Maar steeds vaker merk ik dat ik foto’s in kleur laat staan. Alles in zwart-wit maakt een verhaal soms ook heel somber. Dus gebruik ik steeds meer en meer kleur, liefst in frisse, lichte tinten.

Lukk Geboortefotografie, kleurgebruik

Dat is een klein beetje uitleg over mijn persoonlijke stijl. Spreekt het je aan en wil je boeken om je bevalling vast te laten leggen? Neem dan contact op: 06-44539821 of klik hier.