De fotograaf

Geboortefotografie of bevallingsfotografie is het vastleggen van het bijzondere moment van geboorte. Pauline van Berkel is een ervaren geboortefotograaf, die sinds 2014 door heel Nederland en België bevallingen fotografeert. Geboortefoto’s zijn een unieke herinnering aan de geboorte van je kindje. vanaf 2020 werkt ze samen met Patricia onder de naam Pic a Boo Geboortefotografen.

Pauline van Berkel - Lukk geboortefotografieHoe ik erop kwam om bevallingsfotograaf te worden

In 2013 was ik zelf aan de beurt om te bevallen. Ik was in de bijzondere omstandigheid dat ik als draagmoeder een kindje zou baren voor twee hele lieve vrienden. Bij deze bevalling was een doula aanwezig die ook foto’s maakte. De foto’s die zij maakte van de geboorte zijn me intens dierbaar. Sophie ving de emoties van alle aanwezigen, de spanning, de blijdschap. Van mij, van de vaders. Een mini-versie van het fotoboek heb ik altijd bij me, in mijn handtas. Na deze ervaring besloot ik dat ik dit zelf ook wilde bieden aan mijn doula klanten. Maar al na de eerste bevalling die ik serieus fotografeerde, verschoof mijn focus helemaal naar geboortefotografie. Wat een prachtig beroep! Ik fotografeer geboortes sinds 2014.

De camera’s

Ik heb geïnvesteerd in goede apparatuur. Ik fotografeer met een Canon 6D. Dat is een professionele camera die heel goed om kan gaan met weinig licht. Technische details voor de fotografen: ik heb een Sigma 35mm f1.4 ART objectief en een Tamron 24-70mm f/2.8 G2 objectief. Dit zijn zeer lichtgevoelige lenzen. Deze combinatie maakt dat ik niet hoef te flitsen. Ik kan met een minimale hoeveelheid licht nog goede foto’s maken. Gedempt licht is dus zelden een probleem. En voor de zekerheid heb ik twee camera’s.

Veel bevallingen die ik heb gefotografeerd, vind je terug in mijn portfolio, altijd geplaatst met toestemming van de ouders.

Een goede bevallingsfotograaf

Een goede bevallingsfotograaf heeft haar leven ingericht op bevallingen. Je moet elk moment van de dag weg kunnen rennen. Ik kan dat. Mijn kinderen zijn tieners en als ze opeens in een leeg huis thuiskomen, dan pakken ze een kopje thee en ze gaan aan hun huiswerk. Worden ze ’s morgens wakker en ben ik niet thuis, dan maken ze hun ontbijt, pakken hun tas en gaan naar school. Het zijn heel zelfstandige kinderen. Daar staat tegenover dat ik tussen bevallingen door heel veel thuis kan zijn, omdat ik thuis werk aan de foto’s, mijn marketing en alles er omheen. Ik vind het ook als (tiener)moeder een ideale combinatie!

Een goede geboortefotograaf kan altijd direct naar een bevalling. Ik ben er altijd bewust mee bezig dat er baby’s kunnen komen. Dat betekent een volle benzinetank en een klaarstaande camerakoffer met volle accu’s, lege geheugenkaartjes en wat snacks. Als ik verder van huis ga, gaat de koffer mee. Ik drink geen alcohol, want ik moet nog kunnen rijden. Ik ga niet op visite bij vrienden in Friesland en als ik een dagje sauna wil doen, geef ik mijn klanten door dat ze direct het spoednummer moeten bellen, want dat toestelletje smokkel ik mee in mijn badjas. 😉

Een goede bevallingsfotograaf is bovendien op een rustgevende, professionele en respectvolle manier op de achtergrond aanwezig bij de bevalling. Met warmte en soms een beetje humor. Met mijn achtergrond als doula, weet ik de juiste energie mee te brengen naar een geboorte. Geboortefotografie kan overal, zowel thuis als in het ziekenhuis, ook bij een keizersnede. En er wordt niks gefotografeerd wat je niet wil. We bespreken van tevoren je/jullie wensen. Als ervaren geboortefotograaf weet ik wat ik kan verwachten en wat de belangrijke momenten zijn. Bovendien kan ik kalm blijven in alle situaties en ben ik niet snel van mijn stuk te brengen.

Een fotoalbum is mijn eindproduct. Daarin staat het verhaal dat ik voor jullie gedocumenteerd heb. Bovendien pak je het makkelijker nog eens uit de kast dan een USB stick of een DVD. Je kunt een album samen met je kindje door bladeren wanneer die oud genoeg is. De foto’s zijn ook altijd zo gekozen dat je ze gerust aan kinderen en familie zult durven laten zien. Daarnaast krijg je wel ook digitale bestanden.

Lijkt het je wat? Neem contact op. Ik kom graag een keer vrijblijvend kennismaken!

liefs

Neem contact op