Frequently Asked Questions

Veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan even contact op.

Kom je ook tot hier?

Waarschijnlijk wel. Mijn werkgebied is normaal gesproken tot een uur rijden vanaf Waalwijk. Maar ook daarbuiten wil ik best overwegen. Mijn insteek: als jij wil dat ik bij jouw bevalling ben: ik rij wel hoor! Je kunt een inschatting maken: ik woon vlak bij de Efteling. Zo lang als jij onderweg bent naar de Efteling, zo lang rij ik erop naar jou. En tot een uur rijden vind ik acceptabel. Dan kan ik mijn garantie doen dat ik binnen anderhalf uur aanwezig ben en is de kans dat ik te laat kom echt nog maar héél klein. Is het meer dan een uur rijden? Ook dan kom ik gerust, maar de kans dat ik te laat kom, neemt natuurlijk wel toe. Het is afhankelijk van het hoeveelste kindje je verwacht en hoe eventuele eerdere bevallingen gingen. Vraag me op de koffie en we bespreken het gewoon! Ik drink mijn koffie met suiker en melk.

Ik werk in Noord Brabant, Gelderland, Zeeland, Limburg, Utrecht, Zuid Holland en delen van België. Steden waar ik al geweest ben (of in een dorpje er vlakbij): Tilburg, Den Bosch, Rosmalen, Breda, Oss, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Dordrecht, Tiel, Veenendaal, Nieuwegein, Utrecht, Eindhoven, Delft, Roosendaal, Zoetermeer en Antwerpen. En mijn eigen Waalwijk natuurlijk. Nou ja, een dorpje vlakbij Waalwijk… Wie wordt de eerste die echt in Waalwijk gaat bevallen?

Kom  je ook thuis/kom je ook in het ziekenhuis?

Ja, beiden. En in het geboortecentrum. Overal waar je wil bevallen, kom ik! Hutje-hei, ik vind het allemaal goed. En wanneer een thuisbevalling verplaatst naar het ziekenhuis, ga ik ook mee. (En dat geeft geen extra reiskosten)

Wat als je niet kunt, wanneer mijn bevalling begint?

Gelukkig is dat nog niet voorgekomen (afkloppen!). Mijn hele leven is ingericht op bevallingen en op direct weg kunnen. Als ik ergens op bezoek ga, vraagt de gastheer of -vrouw vaak: “Oh, kom je logeren?”, omdat ik dan een koffer bij me heb. Dat is mijn camerakoffer, zodat ik indien nodig direct naar je toe kan komen. Mijn kinderen zijn tieners, dus die redden zich wel als mama ineens niet thuis is. De kans is dus heel klein.

Maar het leven loopt zoals het loopt en het kan natuurlijk altijd gebeuren dat ik echt niet kan. Wanneer ik bijvoorbeeld iets besmettelijks heb, dan ga ik echt niet naar een bevalling. En ondanks dat ik maximaal 3 bevallingen per maand aanneem, kan het gebeuren dat iemand anders al aan het bevallen is en ik daar dus niet weg kan. In dat uitzonderlijke geval kan ik een backup regelen. Daar zijn geen bijkomende kosten aan verbonden. Mijn vaste backup is Patricia van Beurden, een professionele en ervaren geboortefotograaf. De betaling regel ik met haar, dus daar heb je geen omkijken naar. Ik probeer de afspraken met haar zoveel mogelijk af te stemmen op de afspraken die ik met jullie heb gemaakt.

Wanneer ik niet aanwezig ben bij de bevalling door een oorzaak aan mijn kant én ik heb ook geen backup kunnen regelen (of je wil die niet), dan krijg je de aanbetaling volledig teruggestort.

Wat als je te laat bent?

Ik garandeer binnen anderhalf uur na je telefoontje aanwezig te zijn. Meestal ben ik er eerder, maar deze belofte doe ik in ieder geval.

Wanneer ik de geboorte mis, doordat ik te laat ben gebeld of doordat de bevalling extreem snel ging (en ik was er dus wel binnen 1,5 uur na het telefoontje), dan kan ik geen terugstorting doen. Maar wanneer ik de geboorte mis, doordat ik niet binnen anderhalf uur aanwezig was, dan krijg je 25% korting. In beide gevallen fotografeer ik vanaf het moment dat ik er wel ben en ik maak nog steeds een album.

Het is in al die jaren dat ik geboortes fotografeer, pas één keer voorgekomen dat een bevalling zó snel ging dat ik de geboorte net miste.

Wat als ik te vroeg beval? (prematuur)

Bellen! Sowieso bellen. De kans is heel groot dat ik al op wacht sta voor iemand anders en net zo snel bij jou kan zijn. Je telefoonnummer zet ik al in mijn uitzonderingenlijst wanneer je definitief boekt, dus je kunt me altijd bereiken, ook al staat mijn telefoon op stil.

Verwacht je te vroeg te bevallen? Omdat je eerder prematuur beviel of een tweeling verwacht? Dan kunnen we afspreken dat ik eerder standby sta voor jouw bevalling.

Hoeveel extra kosten kan ik nog verwachten?

Geen.

Ik hou het graag overzichtelijk. Daarom zijn mijn pakketten zo volledig mogelijk. Een album is altijd inbegrepen en reis- en parkeerkosten ook. Pas wanneer ik verder dan 50km moet rijden, reken ik 29ct/km voor die extra kilometers, maar die bereken ik als het even kan ook vooraf. In principe is facturatie achteraf daarom eigenlijk nooit nodig.

Het kan natuurlijk wel. Als je achteraf besluit dat je toch graag hoge resolutie bestanden wil bijvoorbeeld. Natuurlijk mag dat. En als je iets voor aan de muur wil, kan ik dat ook voor je regelen. Maar dan is het op je eigen verzoek. Een onverwachte rekening naderhand, daar hou ik zelf gewoon ook niet van.

Door deze manier van werken kan het wel lijken alsof ik duurder ben dan sommige collega’s. Wil je vergelijken op prijs? Kijk dan ook naar wat het kost om een professioneel album erbij te bestellen.

Wanneer moet ik betalen? En kan dat in termijnen?

Bij het definitief boeken van een geboortefotografie betaal je 200 euro. Vanaf dat moment is de boeking definitief en hou ik ruimte in mijn agenda voor je vrij. Ik neem maximaal 3 zwangeren per maand aan. De kans dat er twee tegelijk bevallen is daardoor heel klein. De 200,- aanbetaling zorgt ervoor dat ik dat plekje voor jou reserveer! Het restant moet vervolgens voor 36 weken zwangerschap zijn voldaan. En dat mag dus ook in termijnen. Zolang je bij elke termijn het factuurnummer vermeldt, komt het goed.

De reden dat ik vooraf betaald wil worden, is dat ik je dan in je kraamweek niet lastig hoef te vallen wanneer betaling je ontschiet. Wat nogal eens voorkomt wanneer een baby je leven op zijn kop zet. 😉 Maar wees gerust: als ik echt, echt, écht niet kan (wat nog nooit is voorgekomen) en mijn backup ook niet (of je wil die niet), dan krijg je het 100% terug! Dat krijg je zwart-op-wit.

Tot wanneer kan ik annuleren?

Onze afspraak is definitief op het moment dat je de 200,- aanbetaalt. Ik neem maximaal 3 bevallingen per maand aan en de 200,- is deels ook om voor mezelf de zekerheid te hebben dat mensen niet op het laatste moment afzeggen en ik ineens met gaten blijf zitten die ik niet meer op kan vullen. Tot 27 weken mag je kosteloos annuleren en dan krijg je de 200,- ook terug. Tot 36 weken heb je de tijd om de rest van het bedrag te voldoen, maar je mag ook tot 36 weken annuleren en dan stort ik alle aanbetalingen op die 200,- na terug. Wil je na de 36 weken annuleren of besluit je op het moment van bevallen dat je me toch niet wil bellen, dan volgt er geen terugbetaling.

Fotografeer je ook keizersnedes?

Ja, ik heb daarvan ook voorbeelden op de website staan. Tot nu toe mocht ik elke keer nog mee. Maar ik kan het niet beloven: het is altijd afhankelijk van het chirurgisch team of ik mee mag op de operatiekamer (OK). Het helpt daarbij enorm als jullie, de ouders, aangeven dat je mij er graag bij hebt.

Het helpt ook om erbij te vertellen dat ik er ervaren in ben: ik heb zowel geplande als spoedkeizersnedes gefotografeerd en ik weet dus hoe ik me moet gedragen op een OK en wat wel en niet kan.

Ik heb gefotografeerd op de OK’s van het ETZ Tilburg en het Amphiaziekenhuis in Breda. Beiden zowel gepland als spoed. Ook heb ik een OK training gehad in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Daar mag ik daarom sowieso mee. Ook met het Catharina ziekenhuis in Eindhoven heb ik een doorlopende afspraak dat ik mee mag. Maar ook andere ziekenhuizen vinden het een prettig idee dat ik een OK training heb gehad en ervaring heb.

Maar de beste persoon om ziekenhuizen te overtuigen is uiteindelijk de klant; jij dus. Dus vraag het na, zeker als de kans op een keizersnede groot/groter is.

Kun je ook net ná de bevalling komen?

Wil je tijdens de bevalling zelf geen fotograaf erbij, maar direct erna wel? Dat kan. De eerste ontmoeting, de eerste controles, de eerste kleertjes etc. Je belt me zodra de bevalling echt goed op gang is en ik wacht op de gang of in het restaurant (ziekenhuis) of woonkamer (thuisbevalling) tot de baby geboren is. Zodra je het aangeeft, kom ik erbij om jullie pasgeboren baby vast te leggen. De kosten zijn hetzelfde als wanneer ik de bevalling zelf wel fotografeer, omdat het bijna evenveel werk is.

Een alternatieve optie is de kraamreportage. Die is niet direct na de bevalling, maar in de eerste 5 dagen na de bevalling.

Bewaar je onze foto’s?

Ik maak een backup van de foto’s zodra ik thuis ben van een bevalling. Die bewaar ik op een harde schijf in mijn huis en op een beveiligde server buitenshuis. Ik bewaar deze backups minstens 5 jaar. Wanneer je de foto’s kwijt raakt en mijn backup nodig hebt, kan ik ze dus terug halen. Daar zijn mogelijk wel kosten aan verbonden, maar pas wanneer je ze opvraagt. Het backup bewaren zelf is inbegrepen. Wanneer je dat niet wil, verwijder ik de bestanden direct nadat ik ze aan je geleverd heb. Maar dat geldt natuurlijk voor alles.

 

Komen onze foto’s online?

Nee. Of in ieder geval: niet zonder je toestemming. Ik vind privacy heel belangrijk en ik ben graag de fotograaf die ik zelf ook bij mijn bevalling zou willen hebben. Ik zou zelf niet graag bij voorbaat toestemming geven voor het gebruik van mijn foto’s, dus dat vraag ik ook niet aan jou. Naderhand vraag ik wel altijd of ik foto’s mag gebruiken, maar dat is niet verplicht. Als het mag, geef je per foto toestemming en dat regelen we schriftelijk.

Ik zet dus nooit foto’s online zonder jouw schriftelijke, expliciete toestemming.